fbpx

Beti Njuma

Beti Njuma ka lindur në Tiranë në 1979-ën.

Ka mbaruar studimet për gjuhë dhe letërsi në Fakultetin Filologjik, në Universitetin e Tiranës.

Ka punuar si gazetare ne media të ndryshme, Radio Tirana, Club FM, Vizion Plus, TV Klan, Top Channel, RTV ORA.

 

ARSIMIMI DHE TRAINIMET

1998-2002  Kryen studimet në fakultetin Filologjik, dega Gjuhë-Letërsi,

Prill 2000–tetor 2000 kryen kursin formues për gazetarë radiofonikë të organizuar nga shteti zviceran  dhe Instituti  Shqiptar i Medias.

6 – 17  nentor  2000 merr pjesë në kusin “Lajme dhe Informacione aktuale” të organizuar nga Qendra e Kualifikimit të Radios “Deutsche Welle”.

Janar 2002 – shkurt 2002 merr pjesë në një projekt të organizuar  nga Instituti I Diversitetit te Medias me qendër në Londër, Qendra për Luftën Paqen dhe Median në Nju Jork dhe Instituti Shqiptar I Medias duke botuar një sërë shkrimesh për trafikimin në gazetat kryesore.

Janar 2009 – Tetor 2009 kryen “Shkollën Shqiptare të Studimeve Politike”, të mbështetur nga Këshilli i Europës.

Ka përkthyer një sërë veprash nga letërsia botërore:

“Akabadora” Michela Murgia

“Penelopa në lufta” Oriana Fallaci

“Një dhe e pandashme” Giorgio Napolitano

“Dashuri dhe pushtet” Bruno Vespa

“Kopshti I Finci-Kontinëve” Giorgio Bassani

“Gjyslyket e praruara” Giorgio Bassani

“Marilyn” Alfonso Signorini

“Dritat në shtëpitë e të tjerëve” Chiara Gamberale

“Matilda” Roald Dahl

“Xhejmsi dhe pjeshka gjigante” Roald Dahl

“Pa frymë” Lorenzo Amurri

“Nga veranda ime duket shtëpia jote” Elvis Malaj

“Komunikimi politik online” Gianluca Giansante.

 

Është autore e dhjetëra dokumentarëve

Në Top Channel

“Misteret e 28 nentorit”

“Masakra e 4 shkurtit”

“Tirana qyteti që s’eshte më”

“40 burrat qe bënë Shqiperinë”

“Konferenca e Pezës”

“Enver Hoxha, historia e një diktatori”

Valbona, perla e Shqiperisë”

“Gjashtë muaj mbreteri, Vidi një dramë shqiptare”

“Hotel Dajti, shkelqimi dhe renia e nje hoteli”

“Histori me pentagram, Himni I shqiptareve”

“Revolucioni qe erdhi nga Krutja”

“Teatri i Kullave”

 

Në Digitalb

“Leter dashurie per Dorin”

Në emër të pafajësisë”, Bomba tek ambasada sovjetike

“Gremina e Greblleshit’

“Shtëpia e dashurisë” historia e jetimoreve shqiptare

“Tirana e barrikadave”

“Në kerkim të një sovrani”

“Kodi i drejshkrimit”

“Ne gjurmet e Mesharit”

“Shtegu I pashkelur i Nolit”

“Komploti” i madh, E verteta eKonferences se Tiranes”

“Nana Mbretneshe”, Historia e nje instituti

“De Rada, mes mallit dhe mallëngjimit”

“30 metra nën det” mbytja e spitalierës Po”

 

Aktualisht punon gazetare në televizionin Ora, moderatore e emisionit “Ora e Betit”